Domov Dom, byt a záhrada Zima je tu, zateplili ste už?

Zima je tu, zateplili ste už?

podľa Viktor Fiala

Zima udrela celou svojou silou a s ňou aj potreba udržiavať vo svojich domácnostiach teplo. Aj keď je už možno neskoro riešiť zásahy do domu, naše rady vám snáď do budúcna pomôžu pri rozhodovaní o tom, či zatepliť svoj príbytok, alebo nie.

Nový versus starý

Ceny elektriky, plynu a iných energií rastú každým rokom. Treba preto hľadať možnosti, kde ušetriť. Jednou z nich je zateplenie domu. Čo takýto zásah so sebou obnáša? Prvou otázkou pri riešení zatepľovania je to, či ide o nový dom, tzv. novostavbu alebo dom, ktorý už stojí dlhšie.

Ako je to pri novom dome

Keď staviate nový dom, máte možností určite viac. Pri stavbe sa využívajú tenšie tehly s dodatočnou vrstvou polystyrénu alebo hrubšie, ktoré majú polystyrén zakomponovaný už v sebe. Obidva typy tehál vydržia rovnako, približne osem desaťročí. Výrobcovia tehál s polystyrénom vo vnútri však deklarujú, že tie ich vydržia určite dlhšie ako bežné tehly. Ak teda máte tú možnosť a váš dom predpokladá nízke náklady na energie, alebo to bude pasívna stavba bez zateplenia, určite siahnite po tehle s polystyrénovými guličkami vo vnútri.

Ako je to pri staršej stavbe

Aj v prípade, že bývate v dome, ktorý už má nejaké tie roky za sebou, môžete rozmýšľať o zateplení. Dokážete tak ušetriť pár eur navyše. A to predsa poteší každého. Tým, že sa rozhodnete zatepliť svoj starý dom, môže ušetriť dokonca polovicu energií, čo v súčasnosti máte. Investícia vás ale určite bude niečo stáť, čo sa vám však za pár rokov aj vráti. Takýmto zásahom vašej nehnuteľnosti vzrastie hodnota a zvýši sa aj životnosť.

Odporúčame, aby ste sa rozhodli dať si svoj či už nový alebo starý dom zatepliť odborníkovi. Ak sa však aj napriek nášmu odporúčaniu rozhodnete, že idete do toho po vlastnej línii, dajte si pozor na voľbu materiálu. Kvalitný materiál na izoláciu vám pomôže predísť problémom. Určite nešetrite, radšej požiadajte o dotáciu od štátu. Lebo aj taká možnosť tu je. Ale to už je iný príbeh.

 

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ