Domov Zdravie, krása a životný štýl Aj deti si zaslúžia kvalitný a zdravý spánok

Aj deti si zaslúžia kvalitný a zdravý spánok

podľa Viktor Fiala

Každý rodič chce, aby sa jeho dieťa budilo nielen oddýchnuté a šťastné, ale aj zdravé. Základom tohto všetkého je kvalitný spánok, pre ktorý je nevyhnutný nielen dobrý matrac a rošt, ale aj vankúš a paplón.

Aby sa cítili ako vo vatičke

Každý rodič, má na potreby v oblasti spánku iný názor. Kým niekto je presvedčený, že dieťa do jedného roka žiadny detský vankúš nepotrebuje, iní si bez neho život nevedia predstaviť. Je síce pravda, že detská chrbtica sa do roka lepšie vyvíja bez vankúša, no nájdu sa výnimky, pri ktorých je práve vankúš nevyhnutnosťou. Sú nimi napríklad deti s refluxom alebo neustále zapchatým nosom, ktoré by bez vyvýšenej hlavy v noci spali len veľmi ťažko. Pokazenú noc a aj deň by tak nemali len samotné bábätká, ale aj ich rodičia. Preto sú názory  na existenciu vankúšov v detských postieľkach rozdielne, čo je úplne normálne. Každé dieťa je iné a treba to zohľadniť aj pri spánku. Odborníci sa preto zhodujú, že ak to nie je nevyhnutné, dieťa do roka vankúš nepotrebuje. Výnimočné nie sú prípady, kedy zas spánok na vankúši odporučí samotný lekár a vtedy je dobré počúvať skúsenejších. Ak je teda detský vankúš nevyhnutnou záležitosťou, kupujte ho s rozumom.

Ako vybrať ten správny

Kúpa detského vankúša je často veľkou dilemou. Keď mamička nevie, aký vankúš je optimálny, často sa radí so známymi, rodinou, či odborníkmi. Vo všeobecnosti platí, že optimálnym riešením z pohľadu veľkosti je vankúš s rozmermi 60 x 40 cm. Väčší výrobok žiadne dieťa v tomto veku nepotrebuje, takže sa ho kupovať neoplatí. Stále si treba opakovať, že chrbtica dieťaťa sa v tomto veku veľmi rýchlo vyvíja a menej je niekedy viac.

Ideálom je aj vankúš, ktorý sa dá meniť a to odoberaním alebo prikladaním podľa potreby. Na začiatok ale úplne postačuje tenký vankúš, ktorý sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje. Väčšina rodičov mení vankúš s väčšou posteľou, čo je v tomto prípade správne. Na trhu nájdeme naozaj veľké množstvo výrobkov tohto druhu, pričom sa líšia hlavne funkciami a kvalitou. Pri deťoch platí, že šetriť sa neoplatí a určite nie pri kúpe postele, matraca alebo vankúša. Všetky tieto veci totiž priamo vplývajú na ich vývin a zdravie, za čo sa vám neskôr poďakujú. Dobrým riešením pre deti sú aj antialergické vankúše, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. Starostlivosť o zdravie detí naberá neustále zvyšujúci sa trend a preto je kvalita na prvom mieste.

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ