Ak zariaďujete svoju gastro prevádzku, určite ste už riešili aj to, aké bude vaše prestieranie na stôl. Štýl príborov sa môže zdať ako nepodstatný prvok, ale opak je pravdou. Ukážeme vám, prečo sú príbory také dôležité pre skvelý kulinársky zážitok vašich zákazníkov.
Podčiarkujú chute
Veľkosť, hmotnosť, tvar a farba príborov zohrávajú významnú úlohu pri tvorení obrazu o jedle. Výskumy ukazujú, že jedenie s ťažším príborom vytvára domnienku, že pokrm je kvalitnejší a chutnejší. Je to preto, lebo kvalitný príbor, s väčšou váhou, viac upúta pozornosť hostí, zvyšuje ich mienku o značke, a tým im dožičí aj väčší pôžitok z jedla. Je dokázané, že používanie vysokokvalitných príborov vedie k tomu, že zákazníci sú ochotní zaplatiť za svoje jedlo viac, v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia rovnaké jedlo s riadom nižšej kvality. Preto, ak chcete, aby mali hostia z vášho jedla čo možno najlepší dojem, je nevyhnutné, aby ste ho servírovali spolu so správnym príborom.
Tvorí štýl
Správny príbor dopĺňa vzhľad reštaurácie, podčiarkuje chuť jedla a pomáha navodiť tú správnu atmosféru. Ak si vyberiete dobre, v prvom rade – podľa charakteru vašej prevádzky a naštylizujete sympatické prestieranie, tak príbor pridá finálny dotyk dokonalosti k celkovej výzdobe stola. Dávajte si však pozor, aby prestieranie nebolo v rozpore s tým typom zážitku, ktorý sa snažíte vytvoriť pre svojich hostí. Nesprávny štýl môže byť napríklad „staromódny“, zatiaľ čo vy chcete priniesť „eleganciu“. Ak sa snažíte komunikovať filozofiu ekológie, nezabúdajte na dôležité detaily ako sú ekologické obalové materiály a v prípade cukrárne – krabice na zákusky z kraftu.
Funkčnosť na prvom mieste
Príbory, samozrejme, majú aj funkciu nástrojov. V skutočnosti má ich funkčnosť prednosť pred dizajnom. Mohli by ste si vybrať ten najštýlovejší a najdrahší dizajnérsky strieborný príbor na svete, ak je príliš ťažký alebo nepohodlný na používanie, v konečnom dôsledku zničí celý kulinársky zážitok a dobrú povesť vašej reštaurácie. Pred samotným nákupom je preto vždy dobré si príbory vyskúšať, aby ste získali skutočný obraz o ich hmotnosti. Urobte to vopred. Ak nakupujete online, zaobstarajte si napríklad najprv menej kusov, aby ste nakoniec neľutovali, že príbory nie sú podľa vašich požiadaviek.
Na prvom dojme záleží
Keď si sadnete k stolu, na večeru alebo ste pozvaní do reštaurácie na obed, prvá vec, ktorú si všimnete, je štýl prestierania a typ použitého riadu, a to z jednoduchého dôvodu: pred sebou ešte nemáte jedlo. Tento fakt je ešte výraznejší pri formálnych večeriach, kde obsluhuje čašník a chody prináša postupne, od predjedál, cez hlavné jedlo, až k dezertom a káve. Nezabúdajte, že mozog zákazníka si vždy urobí úsudok o prevádzke ešte skôr, ako sa vaše jedlo dostane do jeho úst, takže je toho veľa, čo môžete zmeniť štýlom prestierania a príborom. Rozloženie jemného strieborného príboru urobí skvelý prvý dojem a môže byť dobrým štartom.
Prezradí veľa
Príbor je relatívne malá položka, môže však povedať veľa o vašom vkuse, a tiež o tom, ako sa staráte, aby ste svojim hosťom poskytli komplexný zážitok z jedla. Len vtedy, keď budú mať zákazníci k dispozícii pohodlný a kvalitný príbor na jedenie, môžu si vaše jedlo s chuťou vychutnať. Obľúbenou voľbou sú aj kvalitné príbory z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sú štýlovo všestranné a hodia sa ku každému prestieraniu. Vďaka vynikajúcej kvalite, zrkadlovému povrchu a dokonalému dizajnu je ich použitie zaujímavé a pohodlné. Príbory z nehrdzavejúcej ocele vytvárajú nadčasový štýl a sú ideálne na každodenné použitie. Hodia sa k akémukoľvek druhu riadu. Ak vlastníte fast food alebo poskytujete donášky, vaši zákazníci ocenia jednorazové príbory z bambusu, dreva, prípadne iných materiálov.