Domov Zdravie, krása a životný štýl Potraviny s vysokým obsahom vlákniny: Ktoré to sú?

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny: Ktoré to sú?

podľa Viktor Fiala
Vláknina

Vláknina je nesmierne dôležitá pre naše zdravie. Avšak konzumujeme jej dosť? Dospelý človek by mal denne prijať cca 25-30g vlákniny z rôznych zdrojov. Jedálniček bežného človeka je však z hľadiska vlákniny dlhodobo poddimenzovaný. Nedostatok vlákniny v strave môže viesť k rôznym zdravotným ťažkostiam a ochoreniam.

Čo je to vláknina

Vláknina je vo svojej podstate sacharid, ktorý je pre náš tráviaci systém nestráviteľný. Končí v hrubom čreve, kde je potravou pre črevné baktérie, ktoré tvoria mikroflóru hrubého čreva. Nespracované zvyšky vlákniny sa vylúčia stolicou von.

Vlákninu môžeme rozdeliť na dva hlavné typy:

  • rozpustnú vo vode – túto dokáže naše telo zužitkovať
  • nerozpustnú vo vode – naším tráviacim traktom iba prejde, bez využitia

Ako pomáha vláknina

Vláknina, ktorú dokáže naše telo spracovať je dôležitou výživnou látkou pre baktérie v mikroflóre hrubého čreva. Niektoré druhy vlákniny majú schopnosť nasať vodu z tela, “nabobtnať” a tak rýchlejšie zasýtiť a zahnať hlad. Tým pádom dokážete prijať menej kalórií a vaša hmotnosť sa zníži. Vláknina tiež môže znižovať hladinu cukru v krvi tým, že tlmí vstrebávanie iných sacharidov, ktoré  sa tak nedostanú pri trávení do krvného obehu.

Niektoré druhy vlákniny tiež bojujú proti zápche a taktiež zvyšujú imunitu hrubého čreva, čím dokážu predchádzať rakovine hrubého čreva.

Ktoré potraviny obsahujú vlákninu

Ak chcete vo svojej strave prijímať dostatok vlákniny, je potrebné, aby ste zaradili do stravy potraviny bohaté na stráviteľnú vlákninu. Vybrať si môžete naozaj z rôznych druhov potravín od ovocia po obilniny. Poďme si to bližšie rozobrať:

Ovocie

Ovocie okrem svojej sladkej chuti obsahuje aj sacharid vlákninu. Siahnuť by ste mali po hruškách, jablkách, jahodách, malinách, banánoch či avokáde. Obsahujú približne od 2% do 7% vlákniny zo svojej hmotnosti.

Zelenina

Aj v zelenine sa nájdu druhy bohaté na vlákninu. Sú to napríklad mrkva, cvikla, brokolica, exotické artičoky, či ružičkový kel. Obsahujú približne od 2,5% do 8% vlákniny zo svojej hmotnosti.

Strukoviny

Strukoviny sú veľmi dôležité z výživného hľadiska, ale aj z hľadiska príjmu vlákniny. Šošovica, fazuľa, cícer, hrach sú cenným zdrojom vlákniny. Obsahujú približne od 6% do 9% vlákniny zo svojej hmotnosti.

Obilniny

Vlákninu nájdeme aj v niektorých druhoch obilnín. Quinoa, ovos, či kukurica patria medzi najvýraznejšie potraviny s vlákninou, no vlákninu nájdeme vo všetkých druhoch obilnín.

Prírodné doplnky vlákniny

Ak je pre vás náročné udržiavať denný príjem vlákniny na potrebných hodnotách, riešením môže byť výživový doplnok, ktorý kombinuje viaceré druhy vláknin.

Natura Biotika je vlákninový komplex so špeciálynm zložením, ktoré eliminuje vedľajšie účinky trávenia vlákniny v potravinách – kŕče v bruchu či nafukovanie. Má priaznivý vplyv na vyprázdňovanie a pozitívne vplýva na črevnú mikroflóru, imunitu hrubého čreva a upokojuje sliznicu tráviaceho traktu. Preto môžeme vlákninový komplex Natura Biotika zaradiť medzi  prebiotiká – doplnky výživy, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru.

Natura Biotika spája až päť druhov vláknin: smrekovcovú vlákninu, psyllium, akáciovú vlákinu, vlákninu z brestu červeného  a vlákninu z ibiša lekárskeho. Takto dokáže Natura Biotika pokryť každodennú potrebu vlákniny a aktívne tak prispieť k zvýšeniu vášho zdravotného štandardu.F

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ