Domov Zaujímavosti Je jazda so strešným boxom bezpečná? Komplexný pohľad na jeho výhody, riziká a bezpečné používanie

Je jazda so strešným boxom bezpečná? Komplexný pohľad na jeho výhody, riziká a bezpečné používanie

podľa Viktor Fiala
Je jazda so strešným boxom bezpečná? Komplexný pohľad na jeho výhody, riziká a bezpečné používanie

Strešné boxy sú veľkým pomocníkom pre motoristov, ktorí potrebujú dodatočný úložný priestor. Niektorí menej skúsení vodiči sa však boja, že jazda s namontovaným strešným boxom ohrozí bezpečnosť posádky. Otázka bezpečnosti jazdy s týmto praktickým doplnkom nie je vždy jednoznačná a vyžaduje si komplexný pohľad na výhody, riziká a správne používanie.

Výhody strešných boxov sú obrovské

Najväčšou výhodou je nepochybne rozšírenie kapacity batožinového priestoru vozidla. Väčší priestor na uloženie vecí je obzvlášť užitočný pri cestovaní s rodinou alebo pri preprave objemnejších predmetov. Strešné boxy Northline umožňujú lepšie usporiadanie vecí vo vozidle, čo prispieva k väčšiemu komfortu a bezpečnosti posádky. V porovnaní s prepravnými vozíkmi alebo nosičmi športových potrieb majú boxy nižší vplyv na aerodynamiku vozidla a tým aj na spotrebu paliva.

Aké sú riziká jazdy so strešným boxom

Napriek uvedeným výhodám prináša jazda so strešným boxom aj určité riziká, ktoré je potrebné zohľadniť a uvedomiť si ich. Pridanie strešného boxu ovplyvňuje ťažisko vozidla, čo má menší vplyv na jeho stabilitu, ovládateľnosť a brzdnú dráhu. Vodiči si musia byť vedomí týchto zmien a s boxom na streche jazdiť oveľa pomalšie ako sú zvyknutí. Napriek vylepšeným výrobným technológiám a tvaru boxov má toto príslušenstvo vplyv na spotrebu vozidla. Tento efekt je viditeľný hlavne pri vyšších rýchlostiach, kedy trpia aj letné pneumatiky.

Nesprávne upevnený alebo preťažený strešný box sa môže počas jazdy uvoľniť, čo predstavuje vážne nebezpečenstvo pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Rýchlejšie sa ničia tiež pneumatiky kormoran. V niektorých prípadoch môže strešný box obmedziť výhľad vodiča, najmä pri cúvaní alebo parkovaní. Prúdenie vzduchu okolo strešného boxu spôsobuje zvýšenú hlučnosť vo vnútri vozidla a znižuje schopnosť sústredenia na šoférovanie.

Bezpečné používanie strešných boxov

Aby ste minimalizovali riziká spojené s jazdou so strešným boxom, je dôležité dodržiavať zopár zásad. Uistite sa, že je strešný box správne a bezpečne upevnený na strešnom nosiči podľa pokynov výrobcu. Pravidelne kontrolujte upevnenie, najmä pri dlhších cestách. Neprekračujte maximálnu nosnosť strešného boxu a ani strešného nosiča. Preťaženie môže viesť k poškodeniu vozidla alebo k uvoľneniu boxu počas jazdy.

Snažte sa náklad v boxe rozložiť rovnomerne, aby ste predišli nerovnováhe, ktorá má vplyv na jazdné vlastnosti vozidla. Zabezpečte náklad vo vnútri boxu, aby sa počas jazdy nehýbal a nepoškodil box alebo jeho obsah. Počas jazdy so strešným boxom znížte rýchlosť, a to hlavne na diaľniciach a rýchlostných cestách. Vyššie rýchlosti zvyšujú odpor vzduchu a tým aj riziko uvoľnenia boxu. Buďte opatrní pri cúvaní a parkovaní.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ