Domov Zdravie, krása a životný štýl Bezhistamínové víno a gastronómia: Čo ich spája?

Bezhistamínové víno a gastronómia: Čo ich spája?

podľa Viktor Fiala
Bezhistamínové víno a gastronómia: Čo ich spája?

Spôsob prípravy vína je veľmi dôležitý a môže otvoriť dvere do vinárskeho sveta aj pre ľudí, ktorí trpia histamínovou intoleranciou. Bezhistamínové vína ocenia preto práve tí, ktorým by mohla pri pití normálneho vína nastať alergická reakcia.

Bezhistamínové, respektíve nízkohistamínové víno, nemusí vo svojej podstate „slúžiť“ len ľuďom s histamínovou intoleranciou. Siahnuť môžu po ňom všetci, tiež aj someliéri a gurmáni, ktorí sa zaujímajú o chuťové vlastnosti vína a hľadajú skôr jeho zdravšiu alternatívu.

Látka histamín, ktorá sa nachádza vo viacerých potravinách, nielen vo víne, môže svojim pôsobením privodiť ľuďom s histamínovou intoleranciou rôzne ťažkosti. Medzi najviac vyskytované patria napríklad bolesti hlavy, vyrážky na koži alebo problémy so žalúdkom.

Vína s nízkym alebo žiadnym obsahom histamínu sú vyrábané z kvalitných hrozien, ktoré si každé vinárstvo spracováva podľa svojich vlastných štandardov. Kvôli tomu sa preto nedá určiť jednotný obsah histamínu vo všetkých bezhistamínových vínach súčasne. Existuje však hranica, nad ktorú vína, ktoré majú takéto označenie, nemôžu ísť.

Bezhistamínové vína v gastronómii

Kvôli čomu si však mnohí gastronómovia vyberajú k jednotlivým jedlám práve bezhistamínové vína? Ide najmä o ich chuť a väčšiu bezpečnosť. Ich použitie sa v rámci gastronómie môže použiť či už pri varení jedál alebo pri ich podávaní.

Niektoré druhy bezhistamínových vín sa dokonale hodia k určitým druhom jedál, ako sú napríklad ryby, ovocné misy alebo zeleninové pokrmy. Okrem hlavných jedál sa môžu tieto vína hodiť aj k dezertom alebo predjedlám.

Dôležité je, aby sa vína hodili k jedlám nielen svojou chuťou, ale aj farbou. Kvôli tomu sa k ľahším jedlám, ktoré sme spomínali, najviac kombinujú biele vína. Medzi najviac používané patria odrody Pinot blanc, Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené.

Pinot blanc sa výborne hodí ku kuraciemu mäsu, prípadne k zajacovi na smotane s domácimi haluškami. Rizling rýnsky odporúčame vyskúšať so sladkými dezertmi, pretože sa svojou chuťou dokonale hodí k mliečnej čokoláde. Pri predjedlách odporúčame práve Veltlínske zelené, ktoré svojou chuťou obohatí jednohubky na rôzne spôsoby.

Bezhistamínové vína sa stávajú stále viac a viac obľúbenými v mnohých oblastiach. V kvalitnejších hoteloch alebo reštauráciách môžete ich zastúpenie dokonca nájsť aj v degustačných menu.

Výber správneho vína

Pri výbere bezhistamínového vína je dôležité dbať na značku a kvalitu vína, pretože ako sme spomínali vyššie, nie všetky majú rovnaký podiel histamínu. V tomto prípade platí čím menej, tým lepšie.

Každé domáce a kvalitné vinárstvo by mohlo vo svojej ponuke poskytovať minimálne jeden druh bezhistamínového vína. To, že je víno bezhistamínové, oficiálne potvrdzujú kompetentné orgány na základe testovania a vo forme protokolov o skúške.

 

 

Obrázok od Elle Katie z Pixabay

TIEŽ SA TI MÔŽE PÁČIŤ